plagiátorství??

Aneb Kavárna - vítáni jsou slušní hosté
Odpovědět
Uživatelský avatar
Tomys
Příspěvky: 1059
Registrován: pon 12.12.2011 10:56
Bydliště: Sparta, Greece

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Tomys »

Marchale....trochu soudnosti....pokud máš model od Spidy doma a model od Vyškovského doma, dej je vedle sebe a ukaž jediný díl, který je okopírován. Pokud nemáš, šoupej nohama.
Uživatelský avatar
Bambulo
Příspěvky: 42
Registrován: pát 20.1.2012 21:42

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Bambulo »

no p. marchal ... spomenuli ste par prispevkov vyssie to ze ma p. Bouska "horkou hlavu" ale po tychto par prispevkoch ohladom Spidovej Tatry je jasne , ze mate problem ten isty .
Videli ste vobec tie dva modely o ktorych tu pisete vedla seba ? Evidentne nie , tak prosim neskusajte tu zbytocne vyvolavat nezmyselnu vymenu nazorov o niecom , k comu nemate na zaklade svojich vedomosti nic co povedat .
A ospravedlnujem sa Vam , ak som sa Vas teraz dotkol .

Inak cela tato debata ohladom kopirovania modelu Kirovca je o par faktoch zo strani p. Yuriya a kopani okolo seba zo strany p. Bousku a jeho kamaratov .
Miesto toho by mohli riesit fakty , nie dojmy a pocity a nevyvolavat konflikt .
A to s tym Ruskom a Ukrajinou , tak to je vazeni uz dost trapne , v tomto suhlasim s Yvanom .

A pre dokreslenie , poznam osobne p. Bousku a nie raz sme sa na vystavach rozpravali a nemam na neho ziadny negativny nazor . Rovnako sa velmi dobre pozname aj so Spidom a viacerymi ludmi zucastnenymi v tejto debate .
Uživatelský avatar
Matys
Příspěvky: 112
Registrován: sob 7.1.2012 11:11
Bydliště: Svitavy
Kontaktovat uživatele:

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Matys »

Nebudu se tu klonit ani k jedné ani k druhé straně, protože nevidím celé pozadí ani sled zde vyřčených událostí, takže si dovolím jen malou osobní připomínku.

Mám poměrně pěknou pracovní zkušenost s konstrukcí plechových dílů, jejich rozviny a technologií výroby a to je odvětví velmi podobné papírovým modelům (však jsem tam práci získal právě díky vystřihovánce) a osobně musím podotknout, že ač s kolegou budeme dělat konstrukčně stejný dílec, ve stejném programu a se stejnou šablonou pro výkres, tak výsledný vzhledový dojem bude na konci stoprocentně jiný i když "předloha" je tatáž. Takže pokud vezmu v úvahu, že bychom se třeba u některého dílce hodně přiblížili ke stejnému výsledku.....neumím si představit, že bychom zpracovali projekt (model), který si bude podobný skoro jako vejce vejci.
Každý má svůj rukopis a prostě se to projeví......takže pokud jsou si modely až takhle závratně podobné tak někdo prostě opisoval.

Zároveň bych podotkl, že každý kdo se rozhodne vytvořit papírový model, již za sebou má něco poslepováno a ať chce nebo nechce, tak přebere ke svému stylu jistá zažitá pravidla k tvorbě, návyky a drobnosti z modelů ostatních tvůrců. A právě legenda pan Vyškovský je jistě člověk, podle kterého se spousta z nás učí a okoukává.

Ovšem přijde mi trochu liché, že by si někdo měl sednout k modelu, přemalovat ho a potom si na něm zajistit tvůrčí budoucnost.....myslím, že by si to tu na fóru pěkně vyslechl a příště se už neukázal.....a nestal by se jedním z hodně uznávaných autorů.

Proto si myslím, že napadat kolegu spiďu je poněkud nevhodné, protože jeho tvorba je více než sama za sebe hovořící.
spookii
Příspěvky: 28
Registrován: sob 3.3.2012 11:59
Bydliště: Kolín
Kontaktovat uživatele:

Re: plagiátorství??

Příspěvek od spookii »

strávil jsem trochu času se strýčkem googlem...a udělal jsem názor takový,
že pan ukrajinec se snaží využít pouze podobnosti několika dílů a návodovky...
modely mají jiná kola, rámy, přední diferenciál, český kirovec má interiér kabiny a motor...
modely mají jiié rozložení dílů...
podle mého je podobnost čistě náhodná díky zpracované předloze...český kirovec je propracovanější...
pahejl69
Příspěvky: 304
Registrován: čtv 26.1.2012 17:19

Re: plagiátorství??

Příspěvek od pahejl69 »

Proboha tady přeci nikdo neřeší jak je model od toho či onoho složitý! Když ho tak budeme nazývat tak pan Ukrajinec poukázal jak druhý kolega "natvrdo" okopíroval některé díly, neřešme detaily. Konstrukce dílu včetně chlopní je okopírovaná a to se nedá nijak okecat. Plagiátor si nedal ani práci s pozměněním tvaru chlopní i počet zubů v obloukové výseči se shoduje to je ale náhoda :lol: :lol:
Jaraa
Příspěvky: 1
Registrován: sob 11.2.2012 12:32

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Jaraa »

Normálně tady nepíší ani reporty se staveb. Momentálně mám pauzu (práce je přednější)
Když jsem si to tady přečetl je mi z Vás všech normálně špatně !! :evil: To by se tady mohly dohadovat Ripper Works a Pmht, že jeden od druhého okopíroval Tatru 148 atd a takhle bych mohl pokračovat. Taky se za chvíli může někdo ozvat z číny, že ho někdo okopíroval.
Můj názor na tuto věc je, že pán z Ukrajiny využil příležitost k získání finační hotovosti. A hold chlapec nepochodil. Stejnak nakonec rozhodne modelář, které modely si zakoupí a které ne.
Jde vidět jak pořádně si prohlížíte modely co lepíte a máte doma v archívu, že na podobnosti někdo neupozornil dříve. Poslední dobou tady na fóru čtu jak někde něco nepasuje atd.
Když si vzpomenu na dobu kdy jsem tuto zálibu objevil tak mnoho modelů mimo ABC nebylo. Právě rozmanitosti nabídky modelů bychom si měli všichni vážit. Kolik času to zabere něco namalovat a dotáhnout to do finální podoby......
Doufám, že se každý zamyslí a místo dohadování se tady radši si něco pěkného slepí.
Zdarec
yvan
Příspěvky: 975
Registrován: pát 20.1.2012 23:01

Re: plagiátorství??

Příspěvek od yvan »

Já zase doufám, že se nadále budou k tématu vyjadřovat jenom ti, kteří si to všechno přečetli celé a přečetli si to pořádně a ještě lépe jenom ti, kterých se to týká a mají to kam posunout. Tady nezáleží na tom, co si každý čtenář myslí a kdo všechno se k tomu vyjádří.

Už teď je tady dost zbytečných nesouvisejících příspěvků, které problém přesouvají jinam a vnášejí irelevantní data. Náhodný kolemjdoucí z nich může nabýt dojmu, že situace je taková, jakou tito popisují a to může přímo i nepřímo poškodit některou ze stran.
spida
Moderátor
Příspěvky: 736
Registrován: pon 12.12.2011 12:20
Kontaktovat uživatele:

Re: plagiátorství??

Příspěvek od spida »

Již brzy se vše vyjasní. A už ted vím že omlouvat se nebudu. ;)
Uživatelský avatar
Tomys
Příspěvky: 1059
Registrován: pon 12.12.2011 10:56
Bydliště: Sparta, Greece

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Tomys »

Jaraa píše: Můj názor na tuto věc je, že pán z Ukrajiny využil příležitost k získání finační hotovosti. A hold chlapec nepochodil. .
Je hned on špatný, protože je z Ukrajiny? Pánové nechť si to vyřeší mezi sebou. Mě pořád leží v žaludku napadení Spidy....a přitom on sám by mohl vyprávět...
Uživatelský avatar
bedatruhlar
Příspěvky: 497
Registrován: pát 20.1.2012 22:36
Bydliště: kyjovsko

Re: plagiátorství??

Příspěvek od bedatruhlar »

Jaraa píše:Normálně tady nepíší ani reporty se staveb. Momentálně mám pauzu (práce je přednější)
Když jsem si to tady přečetl je mi z Vás všech normálně špatně !! .
Zdarec
Nevím z čeho je ti tady špatně ,nevím proč mám ten dojem že jsi poněkud vysunutý ze souvislostí.Jak psal Roman počkejme na reakci autora vlákna .byt z Ukrajiny,třeba je Pan Bouška opravdu nevinný.Mimochodem tady nejde o inspirování ale o opisování.
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 1687
Registrován: sob 21.1.2012 9:23
Bydliště: Brno

Re: plagiátorství??

Příspěvek od Lukáš »

Mno, z těch zásadních informací zde uvedených mi vyplývá, že oba pánové se zřejmě vzájemně inspirovali, přičemž u nejnovějšího modelu se tak stalo méně šťastným způsobem (kulantně řečeno). Každopádně zde bylo upozorněno na několik momentů, které při řádném chodu věcí podle mne nelze nijak rozumně vysvětlit. Nesuďme však předem, TEO trefně upozornil na kauzu jistého ukrajinského vydavatele, která pro mnohé dopadla taky hodně překvapivě. Předem ale odmítám argumentaci, že konstrukční řešení musí být shodné, resp. velmi podobné nutně tím, že modely mají totožnou předlohu; zde se buď jedná o flagrantní nepochopení podstaty problému, nebo o prostou demagogii.

Chtěl bych vidět úplné srovnání všech tří modelů, jinak to pořád budou jen dohady. Byl bych rád, kdyby yuriy12 v tomto směru předložil ještě další důkazy, jinak neměl toto téma vůbec otevírat. Lidové soudy a veřejný lynč neuznávám, rozhodování podobných sporů je v civilizovaném světě svěřeno jiným institucím.
yuriy12
Příspěvky: 21
Registrován: čtv 10.10.2013 10:58

Re: plagiátorství??

Příspěvek od yuriy12 »

First 5 parts (clickable):
Obrázek
Obrázek
And 1 mirakle :)
Obrázek
Naposledy upravil(a) yuriy12 dne úte 22.10.2013 10:02, celkem upraveno 2 x.
yuriy12
Příspěvky: 21
Registrován: čtv 10.10.2013 10:58

Re: plagiátorství??

Příspěvek od yuriy12 »

More 4 parts (clickable):
Obrázek
As you can see I was very inspired and built "the same construction" :lol:
Naposledy upravil(a) yuriy12 dne úte 22.10.2013 10:03, celkem upraveno 1 x.
spida
Moderátor
Příspěvky: 736
Registrován: pon 12.12.2011 12:20
Kontaktovat uživatele:

Re: plagiátorství??

Příspěvek od spida »

No Jurij si s tím celkem hraje ;)
Uživatelský avatar
bedatruhlar
Příspěvky: 497
Registrován: pát 20.1.2012 22:36
Bydliště: kyjovsko

Re: plagiátorství??

Příspěvek od bedatruhlar »

¨Je videt že ta inspirace byla docela velká
Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuse“