Jak vytvrdit papír

Rady, poznatky a zkušenosti při stavbě a konstrukci papírových modelů

Moderátor: spida

Odpovědět
JanKokes
Příspěvky: 2
Registrován: ned 8.9.2019 12:17

Jak vytvrdit papír

Příspěvek od JanKokes »

Dd, neporadíte mi někdo, jak vytvrdit papír, aby z něj bylo možné udělat síť? Potřebuju vrtuli, necelý metr v průměru, je tam spousta trojúhelníků a potřebuju, aby držely. Laserovce věřím mnohonásobně víc jak 3d tiskárnám, co se přesnosti týče (< 0,01 mm vs 1 cm na metr), ale potřebuju zajistit, aby se mi díly neprohýbaly. Drobné video na https://www.youtube.com/watch?v=TMHH7Jpa3cM" onclick="window.open(this.href);return false; , papírový model začíní na 0:43. Dalších modelů mám celou řadu, ale problém zůstává stále stejný. Se skalpelem umím, s lepidlama umím, veškeré potřebné techniky jsou mi známy, ale na toto ne a ne přijít.
JanKokes
Příspěvky: 2
Registrován: ned 8.9.2019 12:17

Re: Jak vytvrdit papír

Příspěvek od JanKokes »

Ach jo, no tak mám pár pokusů. Vše vodou ředitelné - neosvědčilo se. Epoxid Epodur Stone z Chemexu celkem jde, jedna vrstva na dva papíry je moc málo, dvě vrstvy na dvou papírech a mezi nima by mohly stačit. Teprv dosychá, ale vypadá to pevnějc. PU Roto 65D - netroufl jsem si, zasychá po 2 minutách. Polyester - neměl jsem dost místa, ještě vyzkouším. Lak na vlasy, akrylátový lak na uhel, shellac, ABS juice - rovněž jsem nezkoušel. Nejradši bych ten epoxid, je z levnějších a dobře se s ním pracuje.
Roman V.
Příspěvky: 406
Registrován: pon 12.12.2011 21:01
Bydliště: Brno
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vytvrdit papír

Příspěvek od Roman V. »

Napustit řídkým vteřinovým lepidlem, mě se to osvědčilo.
Uživatelský avatar
Aki
Moderátor
Příspěvky: 1731
Registrován: pát 20.1.2012 23:27
Bydliště: doma
Kontaktovat uživatele:

Re: Jak vytvrdit papír

Příspěvek od Aki »

Viz Roman - vteřiňák to zpevní slušně. Jen je to pak potřeba asi přetřít.
Boďa81
Příspěvky: 189
Registrován: pon 8.1.2018 10:14

Re: Jak vytvrdit papír

Příspěvek od Boďa81 »

A vypínací lak pro modeláře si netestoval?
vojta78
Příspěvky: 855
Registrován: pát 20.1.2012 22:04
Bydliště: Šternberk

Re: Jak vytvrdit papír

Příspěvek od vojta78 »

Spíš zaponový, vypínací lak, může papír zkroutit.
Rtep
Příspěvky: 1
Registrován: pon 11.5.2020 15:03

Re: Jak vytvrdit papír

Příspěvek od Rtep »

Pěkné odpoledne

omlouvám se, jsem sice zde nový, ale pro vytvrzení papíru lze použít technologii tzv. napouštěného papíru používanou v 80 letech v železničním modelářství. Stačí k tomu bílý čistý polystyrén a nitroředidlo. Je to trochu smrdutá činnost, ale výsledek je zajímavý. Prvně se rozpustí polystyrém v ředidle a to tak, že přidáváme kousky polystyrénu až dosáhneme požadované konzistence. Pro každý papír o různé savosti je nutná jiná konzistence. Papír natřeme po obou stranách a necháme uschnout. Pokut natřeme ještě znovu dosahujeme větší tuhosti papíru. Dají se takto napouštět celé modely. Tuto technologii jsme používali dlouho do nástupu profilů a desek od EVERGREEN. Daly se takto dělat U / L profily a podobně. Chce to jenom trochu cviku. Co se týče řezání hrana je vždy ostrá bez otřepů. Vždy záleželo na kvalitě papíru. Je důležité, aby byl papír napuštěn celý, to se pozná pěkně proti světlu kdy je vidět kde směs prošla celým papírem a kde ne. Nic nového, trochu cviku. Jdou takto napouštět i silnější kartony.

Co se týče lepení, tak lze lepit hustější směsí, a nebo vteřinovým lepidlem, (to jsme dříve neměli :lol: ).

Pěkný den PH
Odpovědět

Zpět na „Stavba, konstrukce, tipy a triky“