Neúplné či chybějící tiráže

Aneb Kavárna - vítáni jsou slušní hosté
Odpovědět
ouky
Příspěvky: 30
Registrován: sob 21.1.2012 12:41
Bydliště: Českobudějovicko

Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od ouky »

Zdravím,

chtěl bych otevřít takovou malou debatu či průzkum, co si myslíte o nekompletních či zcela chybějících tirážích v současných českých vystřihovánkách?

(pro neznalé tiráž = soupis informací obsahující technické a vydavatelské informace o knize či časopisu)

Na neperiodické publikace dokonce existuje zákon 37/1995 Sb., který dokonce dává za povinnost vyjmenované informace uvádět... Nevím, jestli neexistuje na vystřihovánky nějaký fígl, díky němuž se na ně tento zákon nevztahuje, ale i kdyby, tak ty tiráže jsou celkem dobrá a účelná zvyklost, zejména z úcty k autorům, snadnému referencování atd...

Sám si udržuji malý archivek a k němu i seznámek... a mám docela problém, některé modely do něj napasovat... najít u některých modelů ROK či ČÍSLO vydání, katalogové číslo, vydavatelství či dokonce AUTORA(y)!!!! je mnohdy nadlidský úkol...(někdy ani ne tak nadlidský, než že to tam prostě není :-) )

Přitom já osobně bych velmi rád znal JMÉNO AUTORA (či autorů či vedoucího kolektivu) ... buduje si tím jméno, dělá si tím renomé a reklamu do budoucna. Přitom vmáčknout to do rohu na desky určitě nemůže být zas tak problém, nikomu by ruka neupadla a nezmám vystřihovánku, kde by se nenašlo místečko informace vmačknout...

Píši to tu obecně, ale nerad bych se vyloženě někoho dotknul...jsou samozřejmě čestné výjimky (mg, rw, atd.), u kterých vydavatel ví, co se sluší a patří a tirážovku mají bohatou, a jsou zase druhé extrémy (PKG), kde se nenajde většinou nic...

Co si o tom myslíte Vy, proč to tak je?
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 1684
Registrován: sob 21.1.2012 9:23
Bydliště: Brno

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od Lukáš »

Zjevně proto, že mnoho vydavatelů modelů o tomto zákoně, natož o povinnostech jím ukládaných jednoduše neví. Navíc před nějakou dobou jsem zaznamenal debaty o tom, zda některé z těchto povinností nejsou již překonané, obdobně jako analogické povinnosti v tiskovém zákoně. Výkonem státní správy na tomto úseku jsou pověřeny krajské úřady, které když už nějaké publikace, tak modely určitě řešit nebudou..

Přiznám se, že mně tento nedostatek nijak zvlášť nevadí. Nejvíc mne zajímá obsah, tedy model, a dokonce ještě donedávna jsem po jeho slepení obálku se zbytkem vyhazoval.
jbb
Příspěvky: 199
Registrován: pát 20.1.2012 21:41

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od jbb »

Za sebe musím říci, že jsem k tirážím došel tak nějak "citem" a "pocitem", rozhodně jsem až do objevení tohodle tématu neměl o nějakých zákonech v této oblasti ani potuchy... A ano, podobné "povinnosti" a vrchnostenská nařízení jsou pro mne jen dalším důvodem, proč by se měl počet ouředníků a zákonů omezovat...
Uživatelský avatar
Kuba78
Příspěvky: 628
Registrován: úte 3.1.2012 19:27
Bydliště: Doma

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od Kuba78 »

a jestlipak taky mily Doktore jako spravny obcan odevzdavas dle zakona z kazdeho vydani tvych modelu, jakozto neperiodickych publikaci, zakonny desatek statu, tedy povinne zdarma vytisky zemskym knihovnam, povinne ohlasujes vyjmenovanemu seznamu mestskych knihoven zes vydal novou tatrovku a zasilas jim nabidku na prednostni odkup? a jestlipak harmonizujes svoje modely s ISBN? a jestlipak vis, ze za nepodnikani kazdeho z techto kroku ti hrozi 15-50 tacu ve spravnim rizeni? a jestlipak vis ze sireni neperiodickych publikaci bez tiraze jest zapovezeno zakonem?

sice bych moh zabrucet pod fousy ze zakon pod kterym je podepsana trojice Havel-Klaus-Uhde (zejmena posledni jmenovany vylupek je teda neco) nemuze byt dobry uz z principu, ale tohle byla jen novelizace neceho co bylo uzakoneno uz mnohem drive..

ouky - ja si o tomto problemu totiz myslim presne to, co by si mel myslet kazdy normalni clovek - Ano, mas pravdu, vhodne doplnena tiraz urcite neni k zahozeni, ale vzhled celeho modelu vcetne tiraze jest vizitkou vydavatele modelu a jeho zajmu o tema a zajmu o to aby se model libil ci ne. A je ciste na nem, jak se mu to libi a pokud se mu to libi bez tiraze, je to jeho vec, jeho penize za ktere to vydal a jeho kuze kterou nese na trh. I ja mam seznam koupenych modelu (a ze cita pres 200 modelu bez abicek) a organizovat jej neni snadne, ale nejak se s tim poperem..
ouky
Příspěvky: 30
Registrován: sob 21.1.2012 12:41
Bydliště: Českobudějovicko

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od ouky »

to Lukas:
tak je pravdou, že naše zákony jsou ve stavu v jakém jsou... o aktuálnosti a obsahu přežitků v tomto zákoně bych se rozhodně nepřel... ALE zrovna tiráže si myslím, že přežitek určitě nejsou, protože bez nich by jakákoliv katalogizace byla velmi obtížná a velmi nejednotná (teď nemyslím ten můj pidiseznámek... s tím se vždy nějak poperu, ale např. knihovní katalogy, knihkupecké katalogy a eshopy atd... a i popisy na aukru tomu pak leckdy odpovídají :-) )

to Kuba78:
a) souhlasím s tím, že něco jako tiráže je diskutabilní, zda to musí být vynucováno přímo zákonem...že ti to přijde tak nějak přirozené, uvést autora atd - ano, mě také ... ALE... jak je vidět, dokonce ani ten zákon nepomáhá :-)
b) ano je to samozřejmě i otázka designu modelu a obálky a je to věc autora, jak to pojme... koneckonůc design je součástí marketingu... souhlas, je to věc autora a jeho byznisu
Nicméně poznámka...nikdo neříká, že to musí být na obálce a pohromadě na jednom místě (naopak)... a šikovný grafik to dokáže zakomponovat elegantně kamkoliv... a když ne elegantně, tak i tak to na modelu zabere jen malinké okénko (např. MG). Na druhou stranu mi profesionálně vyplněné údaje dodávají trochu pocit, že i to vydání je profesionální...
c) jojo, poperem :-), ale mohli by nám to ulehčit, to teda jo :-)

to jbb:
zrovna s Vašemi modely nemám sebemenší problém. Byť zákon je opravdu zbytečně náročný, pro mě důležité údaje jsem si u Vás vždy dokázal bez problémů najít. Kdyby to tak přirozeně dělal každý, nebylo by těchto zákonů třeba :-)
Uživatelský avatar
AmatER
Příspěvky: 623
Registrován: sob 21.1.2012 16:02
Bydliště: Marienbad
Kontaktovat uživatele:

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od AmatER »

Základní otázkou, která zde ale nebyla položena (záměrně?), zůstává, jestli je papírový model publikací... ;) Já osobně bych řekl, že se jedná o stavebnici, stejně jako plastikové kity, byť stavebnicí v trochu víc placatém obchodním balení.

Ovšem pokud se člověk podívá do tiráží polských modelů (mám tu po ruce několik Modeliků), najde tam ISSN. Takže v Polsku se jedná o seriálovou publikaci :D
ouky
Příspěvky: 30
Registrován: sob 21.1.2012 12:41
Bydliště: Českobudějovicko

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od ouky »

Nejsem právník, tak nevím..., proto jsem zprvu psal "Nevím, jestli neexistuje na vystřihovánky nějaký fígl, díky němuž se na ně tento zákon nevztahuje"...

V zákoně je tato definice
"(1) Pro účely tohoto zákona neperiodické publikace jsou rozmnoženiny literárních, vědeckých a uměleckých děl1) určené k veřejnému šíření, které jsou vydávány jednorázově, popřípadě nejvýše jednou ročně anebo po částech i častěji, tvoří-li obsahově jeden celek."
Ta poznámka pod čarou obsahuje odkaz na autorský zákon... a že vystřihovánky pod něj spadají si myslím není pochyb. K veřejnému šíření určeny také jsou, a ve výjimkách uvedenyn nejsou. Ale fakt nevím, právník nejsem, takže to neposoudím.

Nicméně ale mě tady nešlo o dodržování nějakého zákona, ale o to, že ty tiráže (nebo alespoň základní údaje o vystřihovánce) jsou šikovná věc, která občas chybí, a to bez ohledu, zda jsou považovány za publikace či nikoliv.
JoseFxx
Příspěvky: 869
Registrován: sob 21.1.2012 15:51
Bydliště: Liberec

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od JoseFxx »

Nevím tahle je spíš debata pro vydavatele.
To že model nemá tiráž je mi celkem jedno.
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 1684
Registrován: sob 21.1.2012 9:23
Bydliště: Brno

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od Lukáš »

Pod zákonnou definici papírové modely spadají, to je bez debat..
spida
Moderátor
Příspěvky: 736
Registrován: pon 12.12.2011 12:20
Kontaktovat uživatele:

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od spida »

Taky nejsem právník. Ale podle mě papírové modely nejsou žádné publikace ale modely. Stejně jako tamiya dává svoje plastové modely do krabiček Tak já dávám své papírové modely do papírové obálky. Nevidím v tom vůbec žádný rozdíl. Plastové díly se vylamují z plastového rámu a papírové díly se vystřihují z papíru. Rozdíl je jen ve způsobu zabalení. Podle mě to spadá do kategorie hraček což mi tenkrát řekli i na živnosťáku když jsem si na to zřizoval živnost. Do tiskovin to vůbec nespadá
Navíc si stejně myslím že tu debatujete úplně o ničem, ale pokud vás to naplňuje nic proti tomu nemám ;)
Edit: Teď jsem si všiml že o něco výš už něco podobného psal Amater. No to nevadí. myslím že tato verze je správně
Uživatelský avatar
Venca 21
Příspěvky: 500
Registrován: sob 18.2.2012 22:56
Bydliště: Písek

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od Venca 21 »

V souvislosti s tímto tématem mě napadá, jak je to s reklamními letáky různých obchodních řetězců, které mají formu novin, či časopisů a vychází víceméně v pravidelných intervalech. Jedná se o publikaci, či nikoliv?
ouky
Příspěvky: 30
Registrován: sob 21.1.2012 12:41
Bydliště: Českobudějovicko

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od ouky »

Tak mě tímto tématem nešlo ani tak o nějaký zákon, jako spíš o to dozvědět se, v čem je háček, že je mnohdy tak obtížné kamkoliv do vystřihovánky uvést jméno autora, vydavatele a rok vydání... odkazem na zákon jsem jen chtěl docílit, aby se téma nebanalizovalo a nesklouzlo k odpovědím typu "když lepím, tak mě nic takového nezajímá", protože ano, kdo jen lepí, tomu je to přirozeně šumák, ale pro toho, kdo to má zároveň jako sběratelský koníček, tak už to může být užitečné.

Je zajímavé koukat, jak skutečně naše zákony na nic nedávají jasnou odpověď a jsou založené na úhlu pohledu při výkladu :-) :-)... teda spíš :-(

to spida:
Tady mi vyvstávají dva úhly pohledu na výklad... zda se jedná o rozmnoženinu autorského díla chráněného autorským zákonem určeného k veřejnému šíření... nebo zda se jedná o průmyslový či řemeslný výrobek spadající pod Bůh ví co... Já osobně se nebojím Vaše díla zařadit klidně i pod pojem umělecké dílo, Vaši práci obdivuji, moc si jí vážím a rozhodně ji považuji za předmět autorského práva.
A ke srovnání s plasťákem či jinou hračkou... třírozměrné rozmnoženiny mají tak jako tak z tohoto zákona výjimku, stejně tak jako díla z ciziny.

to venca21:
sice OT, ale... letáky dle mě nejsou literární, vědecké ani umělecké dílo ... a i kdyby byly, tak rozmnoženiny, které slouží provozní potřebě při odbytu výrobků nebo při poskytování služeb jsou ze zákona vyňaty :-)
Uživatelský avatar
Tomys
Příspěvky: 1059
Registrován: pon 12.12.2011 10:56
Bydliště: Sparta, Greece

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od Tomys »

a čemu to prospěje?
jbb
Příspěvky: 199
Registrován: pát 20.1.2012 21:41

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od jbb »

Tomys: Zlatá slova. Neprospěje to nikomu, maximálně (teoreticky) to někomu ublíží, když si ouřady všimnou že někdo "neplní" jedno z mnoha zcela nesmyslných, buzeračních a obtěžujících nařízení...
Mimochodem, před časem jsem zjistil, že vystřihovánky z hlediska autorského zákona patří pouze pod OOA-S, tedy "Sdružení autorů děl výtvarného umění, architektury a obrazové složky audiovizuálních děl", ne například pod Dilii. Zjednodušeně - podle autorského zákona se tedy řeší pouze umělecká složka, nikoliv textová/informační složka. To je myslím docela dobrý podpůrný argument, proč se v případě vystřihovánky nejedná o publikaci...

Ouky:"Je zajímavé koukat, jak skutečně naše zákony na nic nedávají jasnou odpověď ..."
Žádné zákony nedávají vždy 100% odpověď. Ale je typicky českou cestou řešit problém nedokonalých zákonů voláním po dalších a dalších zákonech. A pokud ty nefungují, zkusíme co? Jasně, další zákon, to by v tom byl čert, aby to nezabralo...
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 1684
Registrován: sob 21.1.2012 9:23
Bydliště: Brno

Re: Neúplné či chybějící tiráže

Příspěvek od Lukáš »

OT:
:arrow: Venca 21 - akční letáky pod zákon určitě nespadají, jelikož postrádají jeden z definičních znaků, tj. nejsou dílem ve smyslu autorského zákona. Naproti tomu všelijaké ty magazíny jako kupř. Albert magazín, je dokonce periodickou publikací dle tiskového zákona.
Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuse“