Modelářské barvy

Rady, poznatky a zkušenosti při stavbě a konstrukci papírových modelů

Moderátor: spida

Odpovědět
Uživatelský avatar
Venca 21
Příspěvky: 500
Registrován: sob 18.2.2012 22:56
Bydliště: Písek

Modelářské barvy

Příspěvek od Venca 21 »

Zdravím, kolegové.
Měl bych dotaz ohledně modelářských barev. Nejsem moc znalý v oblasti plastikových modelů, jsem papírový modelář (a tam si vystačím temperami), ale občas se pustím do menší úpravy nějaké plastové hračky, nebo modelu a potřebuji nějaké modelářské barvy na plast. Zatím jsem používal barvy Unikolky a docela spokojenost, ale nyní mám speciální problém - totiž potřebuji pokud možno přesný odstín žluté - konkrétně RAL 1023, případně 1021 (jsou skoro stejné). Jenže když hledám na internetu, tak sice najdu např. barvy Revell, které se dají objednat i jednotlivě, ale bohužel odstíny nejsou uvedeny v RAL, ale v nějakém jiném systému (např. žlutá odstín 310).
Proto bych potřeboval poradit - existuje nějaký způsob, jak zjistím který ostín odpovídá systému RAL? Nebo nemáte někdo k dispozici nějaký převodník? Nebo nějaký jiný nápad? Díky. ;)
Nafe_CZ
Příspěvky: 817
Registrován: čtv 27.2.2014 15:18

Re: Modelářské barvy

Příspěvek od Nafe_CZ »

Uživatelský avatar
Venca 21
Příspěvky: 500
Registrován: sob 18.2.2012 22:56
Bydliště: Písek

Re: Modelářské barvy

Příspěvek od Venca 21 »

Díky moc, to je přesně to, co potřebuji. :)
Uživatelský avatar
OrasM
Příspěvky: 150
Registrován: pon 10.10.2022 7:51

Re: Modelářské barvy

Příspěvek od OrasM »

Problém je vyriešený, ale pre ďalších modelárov uvádzam odkaz na aplikáciu pre androidy ktorá vie určiť o akú farbu sa jedná a taktiež vie zistiť ktorý výrobca ponúka predmetný odtieň farby a pod akým označením. Samozrejme nie je to 100% presné, nejaká odchýlka sa nájde ale vie to pomôcť. Ja to využívam pri plastikových modeloch od spoločnosti ZVEZDA kde sú farby navrhnuté od TAMIYA ale na východe Slovenska je obtiažne nájsť farby tohto výrobcu no nájdeme tu plne farby od REVELLu, takže si farby prekonvertujem a potom viem aké mám kúpiť. Je to šikovná aplikácia akurát je plne v angličtine. A je zadarmo.
odkaz na google strore
Odpovědět

Zpět na „Stavba, konstrukce, tipy a triky“