Type 4 Chi-To / STM / 1:25

Modely soutěžní kategorie PT

Moderátor: jenda.e

Odpovědět
Uživatelský avatar
Bakendrid
Příspěvky: 184
Registrován: pon 30.1.2017 14:44
Bydliště: okres Žďár nad Sázavou

Type 4 Chi-To / STM / 1:25

Příspěvek od Bakendrid »

Ahoj všem.

Nakonec po dlouhém váhání jsem se pro další model rozhodl pro tento :
Obrázek

Hlavní podíl na jeho výběru měla manželka, které se líbila grafika, mě se líbila taky a tak jsem si řekl, že ho zkusím. Bude to druhý japonský tank co si přidám do sbírky.

K tomuto tanku není mnoho informací, japonci zvládli pouze dokončit dva prototypy schopné použití a nasazení. Na vině byly zvláště nedostatečné kapacity zbrojního a materiálového průmyslu.
Typ 4 Chi-To byl třicetitunový střední tank celosvařované konstrukce a měl maximální tloušťku pancíře 75 mm na čelních plátech. Obsazený pětičlennou posádkou byl 6,42 m dlouhý, 2,87 m vysoký a 2,87 m široký.

Hlavní výzbroj byl tankový kanón Typ 5 ráže 75 mm s dlouhou hlavní umístěný na věži, který bylo možné zvedat v rozmezí -6,5 až +20 stupňů. Úsťová rychlost 850 metrů za sekundu mu poskytovala průbojnost pancířem 75 mm na 1000 m. Tank měl v korbě namontovaný těžký tankový kulomet Typ 97 a na boku věže kulové uložení pro druhý kulomet.

Vznětový motor o výkonu 300 kW byl výrazně výkonnější než motor 180 kW u Typu 3 Chi-Nu , takže dosahoval maximální rychlosti 45 km/h na silnici. Tank měl dojezd 250 km.

Na konci druhé světové války byly dva dokončené tanky Chi-To typu 4 vhozeny do jezera Hamana v prefektuře Šizuoka, aby se vyhnuly zajetí spojeneckými okupačními silami. Jeden byl získán americkou armádou, ale druhý byl ponechán v jezeře. V roce 2013 se objevily snahy o nalezení druhého tanku, ale nebyly úspěšné.
___________________________

K samotnému modelu, je jedním slovem obrovský. Takto velký model jsem ještě nedělal a tak jsem se rozhodl počkat se založením tématu až do doby, kdy budu mít základ hotový. Podařilo se mi to a proto jdu s kůží na trh.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Další věcí, z které jsem měl obrovský respekt bylo dělo. Je dlouhé 8,5 cm a je ze tří válců, z nichž jsou dva válce kónické. Prostor pro chyby žádný a náročnost obrovská. Nakonec se vše podařilo a s výsledkem jsem spokojen.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

S konstrukcí a přesností jsme spokojen, i při těch obrovských plochách vše sedí přesně. Co je trochu horší je kvalita tisku, musím dávat pozor, na hranách dochází k ošoupání jenom tím, že to beru do ruky, uvidíme jak budu dál postupovat a co vše se u modelu ukáže.

Díky a u dalšího postupu čus :)
Uživatelský avatar
OrasM
Příspěvky: 150
Registrován: pon 10.10.2022 7:51

Re: Type 4 Chi-To / STM / 1:25

Příspěvek od OrasM »

Teším sa na sledovanie postupu pri tomto modely. Krásna práca, nevidím žiadnu chybu. Ten tank je výzorovo taký fádny a práve tým je krásny. No je to veľký stroj, neviem akú efektivitu by mal v terénne pre jeho rozmery, no pancier mal slušný a delo plne stačilo na americké tanky. Proti sovietom by už veľmi nepochodil. Každopádne som rád za tento model a že ho staviaš, máme sa na čo pozerať ;)
Toptop
Příspěvky: 380
Registrován: sob 21.1.2012 11:10
Bydliště: Karlovy Vary

Re: Type 4 Chi-To / STM / 1:25

Příspěvek od Toptop »

Japončíci mě nikdy moc nebrali, ale každopádně budu pečlivě sledovat a držet palce. Zatím to vypadá pěkně.
Uživatelský avatar
Bakendrid
Příspěvky: 184
Registrován: pon 30.1.2017 14:44
Bydliště: okres Žďár nad Sázavou

Re: Type 4 Chi-To / STM / 1:25

Příspěvek od Bakendrid »

Ahoj, děkuju za podporu, snad to nebude trvat příliš dlouho, času na modelaření je čím dál méně :(
Uživatelský avatar
kaktusak
Příspěvky: 2566
Registrován: sob 21.1.2012 10:39
Bydliště: Kyjov

Re: Type 4 Chi-To / STM / 1:25

Příspěvek od kaktusak »

Až ted jsem si všimnul , že se tady rozjíždí něco co jsem kdysi chtěl lepit . No abych byl přesný byl to jiný japončík od vydavatelství W.M.C a s "Markulinem " jsme ho podrobně studovali . Mě zaujalo to dle mého názoru hodně netradiční zbarvení . Takový křiklavý . Ale to vydaní od W.M.C. mě moc nenadchlo . Přiznám se že vydavatelství STM ani neznám . Každopádně budu VELMI pozorně sledovat a možná kdoví třeba někdy přistane i mém archívu .
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 1684
Registrován: sob 21.1.2012 9:23
Bydliště: Brno

Re: Type 4 Chi-To / STM / 1:25

Příspěvek od Lukáš »

kaktusak píše: Přiznám se že vydavatelství STM ani neznám .
Je to v podstatě polský Answer, který pod touto hlavičkou vydává modely, jejichž autorem je Stanisław Śliwiński.
Uživatelský avatar
Pahejl
Příspěvky: 90
Registrován: čtv 2.11.2017 10:21
Bydliště: Úhelnice Okr. Mladá Boleslav

Re: Type 4 Chi-To / STM / 1:25

Příspěvek od Pahejl »

Taky ho mám schované v šuplíku. Japonci mají tu kamufláž hodně barevnou, ale aspoň to není jen zelené :D
Odpovědět

Zpět na „Pásová technika / Tracked vehicles, tanks“