Modelářský svět

Aneb Kavárna - vítáni jsou slušní hosté
Uživatelský avatar
Lukáš
Příspěvky: 1684
Registrován: sob 21.1.2012 9:23
Bydliště: Brno

Re: Modelářský svět

Příspěvek od Lukáš »

Můj názor pěkně shrnul pan ředitel polického muzea. Díky za každou podobnou aktivitu, držím palce.
cimpr-campr
Příspěvky: 12
Registrován: pon 25.1.2021 23:33

Re: Modelářský svět

Příspěvek od cimpr-campr »

Kluci, co obáváte štěpení komunity. Ono je třeba si sundat klapky z očí a trochu se nad tím zamyslet. Jestliže je jeden ze stěžejních cílů tohoto vznikajícího spolku přivést k modelování novou generaci, aby ten krásný koníček nevymřel (a on je věkový průměr modelářů poměrně vysoký), tak je třeba s tímto jít na místa, které mladá generace využívá. A těmi místy jsou mimo jiné Youtube a Discord. (Ono pro dnešní mládež už je zastaralou a zkostnatělou platformou i Facebook). Aby bylo v budoucnu vůbec co štěpit.

Nutit dnešní mládež fungovat na již dávno překonaném a dosti zkostnatělém phpBB3 fóru je jako byste je v době, kdy jsou zvyklí pustit si jakoukoliv hudbu 2 kliky v mobilu, znovu nutili přemotávat magnetické pásky. Tak zastaralá tahle technologie je. Napovím: Dělat to nebudou.

Zkuste někoho, kdo je zvyklý něco vyfotit a prakticky okamžitě to nasdílet světu, vysvětlit, že by to mohl nejdříve nahrát na úplně jiný server, než kde to má v plánu vyvěsit, pak si ručně vykopírovat link a pak vytvořit příspěvek, kam ty linky nakopíruje. Vysměje se vám.

Komu se ty nové platformy nelíbí, tak stejně jako je jeho volbou nepořizovat si nový telefon a zůstat spokojený se svým tlačítkovým, tak stejně tak může dál fungovat zde. Ono to tu jen tak z ničeho nic fungovat nepřestane.

A btw sám jsem čtyřicátníkem, který na fórech vyrůstal a některé taje Discordu mi asi zůstanou ještě dlouho skryty. Jen jsem zvyklý nové věci hned nezavrhovat a kriticky přemýšlet. Modelářskému světu fandím stejně jako všem ostatním, kdo se již o to stejné snaží již delší dobu. Za všechny můžu například jmenovat Krejcaka a jeho Youtube návody. Jen tak dále.
topgun
Příspěvky: 84
Registrován: pon 23.1.2012 17:34

Re: Modelářský svět

Příspěvek od topgun »

Je to přesně tak.. :P
Uživatelský avatar
belja
Příspěvky: 143
Registrován: čtv 9.2.2012 9:13

Re: Modelářský svět

Příspěvek od belja »

Velmi výstižně napsáno :-)
Uživatelský avatar
numi
Moderátor
Příspěvky: 849
Registrován: pon 12.12.2011 12:11
Bydliště: Třinec

Re: Modelářský svět

Příspěvek od numi »

Tak je každého volbou kam půjde sdílet stavbu modelů. Mě se na tom spolku nelíbí že za tím stojí betexa. Forum by mělo být odstřižené od obchodníků. Ano pokud chtějí sponzorovat klidně ať na foru mají odkaz na svůj obchod, ale takto si vlastně může v tom foru dělat co chce. Za celou tou myšlenkou je jen obchod Betexy. A nikdo vám nezaručí že budete moct časem prezentovat všechny modely a nebo jen ty které jste zakoupili u Betexy.
Osobně chápu že mladí budou chodit na diskord ale ten je podle mě tragický.
A to že ukládáme fotky na http://www.papirove-modely.cz" onclick="window.open(this.href);return false; má důvod. Na jiných platformách po určitém čase fotky zmizí. Stačí se podívat na staré forum a kolik je tam prázdných okének po fotkách. Může to otravovat ale kdo na to přijde problém s tím nemá.
Dále vstup platit jako členský poplatek a každým rokem další peníze? To jako skrouhnem modeláře protože když mají na modely musí mít i na to aby se mohli prezentovat? My se na platby za doménu a další věci s provozem fora poskládáme s komunitou a většinou se vybere na několik let. A raději dám peníze na model než každý rok platit. Sorry ale než tohle to raději někteří nebudou prezentovat vůbec. :roll:

P.S.: Nač bych měl dávat foru k dispozici telefon a adresu? Tady vidím jen obchodovatelné informace pro Betexu. :shock: :o
Nafe_CZ
Příspěvky: 817
Registrován: čtv 27.2.2014 15:18

Re: Modelářský svět

Příspěvek od Nafe_CZ »

Dobře napsané, naprostý souhlas.
Nafe_CZ
Příspěvky: 817
Registrován: čtv 27.2.2014 15:18

Re: Modelářský svět

Příspěvek od Nafe_CZ »

Ahoj,
bohužel jsem se dopustil chyby v úsudku a trochu nešťastně se vyjádřil.
Protože mi ale záleží na tom aby nebylo mylně vykládáno co píšu ,rád bych svůj příspěvěk upřesnil.
V první řadě, mě jakékoliv štěpení modelářské komunity mrzí a jsem proti.
Nemyslím si že je nutné mít několik modelářských komunit, protože ve finále stejně budu aktivní ve všech, protože mě to zajímá.
Za mě je to spíš ke škodě než k užitku ...
Za druhé co mě na modelářském světě nejde pod fousy, je povinost ročního poplateku. A teď ne pro to že je ,a nebavím se o jeho výši, ale nelíbí se mi to že když budu modelář který by chtěl být na discordu a prezentovat ale nijak se neúčastnit aktivit, tedy jen lepit číst a prezentovat, musím zaplatit roční poplatek ... i když jsem nevýdělečně činný. Když bud mít dítě budu ho tlačit do lepení, tak budu ročně platit za sebe i za něj nemalou částku (1.200,- za jednoho na rok).. To mě na tom vadí. Nebo jsem to nepochopil.

Co se mě určitě na modelářském světě líbí je myšlenka práce s dětmi, workshopy a jsem jednoznačně podporovatelem, dál užití online platformy (discord) což je novinkou.

Co bych uvítal , provázání fora a modelářského světa, tak aby to pro uživatele bylo přínosem. A v tom nabízím pomocnou ruku a co budu moct ze své pozice udělat, rád pomůžu. Doba covidová nám ukázala že propojení starého kostnatého fora a např online aktivit jde.

Ačkoliv jsem na Numiho komentář napsal že - naprostý souhlas - a tady si sypu popel na hlavu a přiznávám chybu, není tomu tak.

Vůbec se netočím a nekomentuju vztahové a obchodní záležitosti , modelářského světa a betexy, protože nikoho osobně neznám a bylo by to ode mne dost troufalé. To nebylo vůbec předmětem mého souhlasu a teď zpětně vidím že se tak to pochopit dá.

Díky
Štefan
cimpr-campr
Příspěvky: 12
Registrován: pon 25.1.2021 23:33

Re: Modelářský svět

Příspěvek od cimpr-campr »

Pokud já vím, tak být registrovaným členem Discord skupiny není žádným způsobem zpoplatněno. To bych řekl, že jsi špatně pochopil ty, nebo jsem špatně pochopil já, co píšeš. Sám ve skupině jsem a zatím jsem se do spolku neregistroval natož platil. A můžu vesele číst, prohlížet fotografie, prezentovat. Pokud vím, tak ani účast na soutěžích pořádaných Modelářským světem není podmíněna členstvím ve spolku.

Placené členství chápu, jakožto možnost přispět na chod spolku a především na financovaní osvětových aktivit spolku. A není to nic neobvyklého. Většina spolků a sdružení, nějakou formu členského příspěvku vyžadují.

Však i podle zde na fóru vystavené stanovy spolku CPM je podmíněno zaplacením členského příspěvku. Čili o to víc nechápu toto rozhořčení.

Pokud vykazují nějakou činnost, ta není většinou zadarmo a někdo to zaplatit musí. Určitě můžu modelovat, vystavovat, prezentovat dále i bez členství. Členství chápu jako dobrovolnou možnost pro tento koníček udělat něco navíc.

Dále bych chtěl věřit, že i když je v spolku nějakým způsobem zainteresovaná Betexa, tak jakožto oficiálně zapsaný spolek u rejstříkového soudu bude Modelářský svět patřičnými orgány kontrolován. Navíc by nemělo jít o nějaký uzavřený elitní klub, ale každý by měl mít možnost se nechat zvolit do řídících orgánů spolku dle stanov, které ze zákona musí každý spolek mít (přiznám se že ty jsem nestudoval) a jeho fungování přímo ovlivnit. Stejně tak spolek musí mít povinnost pravidelně vykazovat účetnictví, takže by každý člen měl vidět, co se s jeho penězi dále děje a na co byly použity. Tudíž já bych nějaké obavy neměl. Ale možná jsem jen naivní a vidím svět moc růžově.
Uživatelský avatar
JaKR
Příspěvky: 189
Registrován: sob 21.1.2012 10:15
Bydliště: Plzeň

Re: Modelářský svět

Příspěvek od JaKR »

Dovolím si zde reagovat jako místopředseda spolku Modelářský svět. Vezmu to odzadu.

cimpr-campr to pochopil správně. Registrace na diskuzním (prezentačním apod.) serveru na Discord není podmíněna členstvím ve spolku Modelářský svět. Ano v budoucnu bude v rámci zmíněného serveru i uzavřená sekce pouze pro členy spolku, ale ta bude sloužit k řešení interních záležitostí spolku. Ostatní bude i nadále volně přístupné. Nechceme pro spolkové záležitosti používat zase další komunikační kanály, když to v této aplikaci jde skloubit.

Ani účast na akcích spolku není svázána se členstvím ve spolku. Naopak naším cílem je mít akce otevřené pro co nejširší okruh lidí. Na druhou stranu, registrovaní členové mají slevy např. na startovném na našich akcích apod.

Co se týče smyslu poplatku za členství tak to opět cimpr-campr krásně shrnul. Jedná se o možnost přispět na základní chod spolku a především na financování osvětových aktivit. A to hlavní, členství je dobrovolné, nikoho k němu nenutíme. Nikdo z nás si z toho nevyplácí žádné odměny apod. Vězte, že naopak na chod spolku doplácíme z vlastních kapes, nemluvě o času a energii, kterou do všech našich aktiv bezplatně vkládáme.

Modelářský spolek, z.s. je skutečně oficiálně zapsaný spolek s vlastními stanovami a musí se řídit všemi z toho vyplívajícími pravidly a zákony. To platí i v rámci GPDR, tudíž rozhodně žádné osobní údaje z registrace nikomu neposkytujeme, ani zmíněné Betexe.

Tvrzení, že Modelářský svět je jen obchod Betexy se mě osobně dotýká, protože to není pravda a kdo to tvrdí, tak vůbec neví o čem mluví. Celý koncept Modelářského světa je postavený na úplně jiné motivaci. Rozhodně nikomu nebudeme nakazovat, co kde může či nemůže prezentovat a apod.
Nikde nezakrýváme, že jeden (pouze 1) z členů předsednictva spolku je zároveň managerem v Betexe. Nicméně to nic nemění na výše uvedeném, jelikož nejsme žádný autoritářský spolek jedné osoby.

To, že se zde na fóru vybere poplatek na jeho provoz na několik let dopředu je sice hezké. Ale za tyto peníze není generována žádná aktivita např. vedoucí k tomu, aby se i dnešní děti dozvěděli, že existuje takovýto krásný koníček, do kterého by se mohli zakoukat, jako asi všichni zde na fóru. Spolek totiž není jen fórum, ale promyšlený koncept do sebe zapadajících aktiv.
Nafe_CZ
Příspěvky: 817
Registrován: čtv 27.2.2014 15:18

Re: Modelářský svět

Příspěvek od Nafe_CZ »

Děkuju cimpr-campr a JaKR za vysvětlení.
Jsem za to rád, že diskuze proběhla a není důvod aby si kdokoliv (včetně mě)
mylsel něco jiného.

Štefan
Uživatelský avatar
Kuba78
Příspěvky: 627
Registrován: úte 3.1.2012 19:27
Bydliště: Doma

Re: Modelářský svět

Příspěvek od Kuba78 »

Jen bych pridal otazku: kdyz uz se tedy aktivne resi zalozeni spolku a existuje jiz spolek cpm.. napadlo nekdy nekoho z vas (predpokladam ze ano?) stat se jako spolky a pripadne registrovane kluby cleny svazu modelaru? Pokud je mi znamo, tak papirove modelarstvi jako odbornost neni ve svazu vubec pokryto. Asi neni nutnost pro papiroveho modelare se nejak spolkove zdruzovat jako treba pro nas, rc modelare (kvuli mnoha vecem) neb papirvym asi nehrozi zadna regulace jako rc modelarum, ale mozna by to prineslo minimalne osvetu.

Urcite nejsem sam samojediny, kdo krome patlani kusu papiru herkulesem provozuje i jine aktivity modelarske, svazem pokryte. Ja osobne jsem clenem svazu, jsem clenem klubu, platim prispevky do klubu, jsem clenem aeroklubu ceske republiky, platim prispevky tam, jsem clenem tri letist a tez tam platim prispevky..
protoze jakkoliv to jsou relativne hygienicky minimalni castky, porad to jsou nejaky penize, ale chapu ze je to nutny a je to vicemene na pokryti nakladu.
Pokud tedy betexa neco rozjede, bude to funkcni, bude to mit dosah, bude to zivotaschopne.. neni duvod proc to nepodporit, pokud to znamena mit mznost treba zabavit tim deti.
Odpovědět

Zpět na „Obecná diskuse“