Minibox PRAGA V3S CAS 16 / WDS Minibox / 1:100

Moderátoři: Zrzek, spida, zvukar

Odpovědět
Uživatelský avatar
Medium
Příspěvky: 399
Registrován: pon 30.1.2012 21:28

Minibox PRAGA V3S CAS 16 / WDS Minibox / 1:100

Příspěvek od Medium »

Milan Weiner po delší době připravil další klasický Minibox 1:100. Tentokrát se jedná o celkem "bonbonek", a to o hasičskou Pragu V3S CAS 16. Konkrétně jde o vůz sboru dobrovolných hasičů z Brandýsa nad Labem, pro které vystřihovánka vznikla. Shodou okolností mě Milan Weiner oslovil, jestli bych se ujal zkušebního sestavení vystřihovánky. Inu, ujal jsem se... Jen dodám, že jsem stavěl pracovní verzi, která pak byla před vydáním graficky doplněna o konkrétní poznávací znaky brandýské V3Sky – bílé pole s číslem na dveřích a bílý pruh na nárazníku.

Obrázek

Začal jsem přípravou jednotlivých dílů, které jsem postupně sestavil do prostorových součástí.
Obrázek Obrázek

Pro Pragovku typická kabina je zkusmo nasucho usazena na podvozku s již přilepenými předními koly a blatníky. Chybí již jen doladit "čumák".
U kabiny je nutností pečlivě vytvarovat všechna zaoblení. Je to základní předpoklad nejen pro její úspěšné slepení, ale hlavně pro konečný vizuální vjem kabiny.
Obrázek

Pokud upozorňuji na tvarování u kabiny, tak u nástavby to platí dvojnásob. Důležité je správně natvarovat zaoblení jak u samotné cisterny, tak i u střechy zadní budky. A především je nutné se věnovat základně nástavby, a to na její zádi – místo v modrých elipsách. Tento oblý přechod je nutné natvarovat ve velmi "ostrém" obloučku o malém průměru, aby vše sedlo, tak jak má.
Obrázek Obrázek

A tady máme V3Sku již v plné kráse. Na nástavbě nejsou žebříky, které jsou pojednány jako volitelné díly, tak ty jsem použil až u kolečkové verze modelu, kterou si přiblížíme příště...
Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek
JanO
Příspěvky: 521
Registrován: sob 21.1.2012 19:44

Re: Minibox PRAGA V3S CAS 16 / WDS Minibox / 1:100

Příspěvek od JanO »

Pěkné :) . Tady fotky aspoň najdu, když nebudu vědět co s tím :lol: .
Uživatelský avatar
Medium
Příspěvky: 399
Registrován: pon 30.1.2012 21:28

Re: Minibox PRAGA V3S CAS 16 / WDS Minibox / 1:100

Příspěvek od Medium »

JanO píše:Pěkné :) . Tady fotky aspoň najdu, když nebudu vědět co s tím :lol: .
Díky ;) Prezentuji pravda i na Facebooku, ale tam se to už záhy mnohdy nenajde, navíc tam ne všichni chodí. Přijde mi tak smysluplné uveřejňovat i tady na fóru. A fórum je dle mého i přehlednější. A i když se tento model nevyrovná jiným zde představovaným propracovaným kouskům z tisíců dílů, tak mne osobně potěší prohlédnout si i jednodušší model, sám na ty velké skvosty nemám ani vlohy, ani čas.

:arrow: Pokračuji s představením kolečkové verze hasičské V3S.
Blok podvozku je klasické již zavedené konstrukce, takže tady není třeba hledat žádnou záludnost a práce je snadná a rychlá.
Podvozek je doplněn o konstrukční blok, na který bude usazena později kabina. No a nemohou chybět ani ty mnohými žádaná kolečka. Modeláři je chtějí, tak je mají mít.Kdo by chtěl mít o nějaké to kolečko víc, může si klidně tupláky rozdělit na jednotlivá kolečka, jen vnitřní boky pneumatik by si musel vyrobit vlastní či nakopírovat.No a usadil jsem již rovnou i kabinu. Tu netřeba více představovat, ta se téměř neliší od krabičkové verze.

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Nástavba, ta je ale již oproti krabičkové verzi propracovanější. Kostru nástavby tvoří kontrukční blok, jehož horní i spodní plochu doporučuji zevnitř vyztužit podlepením. Žebříky se mohou volně zastrčit a zase vyndat do jakýchsi kapes vzniklých pomocí doplňujíích dílů na boku nástavby. No, pokud je nechcete mít sundávací, stačí ty pomocné díly vynechat a žebříky přilepit natupo. Vyřezání vzduchu je již na samotném modeláři, jestli se mu do toho chce. Pro opravdové fajnšmekry jsou pak určené proudnice, které mají vzniknout stočením papíru do tenoulilinkaté ruličky. Přiznám se, že to jsem obešel vyříznutím úzkého proužku a proudnici jen naznačil touto "atrapou".

Obrázek Obrázek

No a po té již stačilo dolepit pár doplňků jako jsou majáčky, uchycení rezervního kola atd. a bylo hotovo. Jen ještě upozorním, že je nutné si poměřit uložení rezervního kola do jeho držáku pod zádí podvozku, kde díky tloušťkám papíru může dojít k případným posunům, tak abyste případně zavčasu mohli korigovat ještě při lepení. A ještě na závěr znovu zopakuji, že tvarování oblých hran je základem úspěchu u tohoto Miniboxu. Pevně věřím, že ti co se do něho pustí budou s výsledkem spokojeni a třeba také někde prezentují své fotky.

Obrázek Obrázek
Obrázek Obrázek
Uživatelský avatar
khaRel
Příspěvky: 275
Registrován: sob 21.1.2012 13:17
Bydliště: Věžky
Kontaktovat uživatele:

Re: Minibox PRAGA V3S CAS 16 / WDS Minibox / 1:100

Příspěvek od khaRel »

je to takové milé, roztomilé. Jen mi tam moc neštymujou ty majáčky, přijdou mi neměřítkově velké. Ale pravda, neznám originál
Odpovědět

Zpět na „Hasiči a vozidla veřejných (komunálních) služeb“