|
Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
Autor |
Zpráva |
Martin Č.

|
Zaslal: 19.12.2010 14:07 ne Předmět: Betlém / Marie Fischerová Kvěchová / Nakladatelství Paseka |
|
|
Ahoj,
Vánoce jsou tu cobydup, a tak přináším tradiční Vánoční model - betlém. Tentokrát jsem jakožto dárek již v létě zakoupil tradiční betlém akademické malířky Marie Fischerové Kvěchové, známé mj. i ilustrací Němcové Babičky či Karafiátových Broučků.
Již někdy na gymplu jsem ho lepil rodičům, byť jsem tehdy použil snad třetinu figur (nebo vůbec nebyly tehdy vydané), protože tehdejší můj výtvor byl sotva poloviční proti nynějšímu.
S prací jsem tentokrát začal poměrně pozdě a měl jsem tak s dokončením co dělat, nicméně výsledek je po drtivém finiši na světě.
Výsledné rozměry:
základní deska 80 x 30 cm,
pozadí má výšku 21 cm a šířku 70 cm
Foto ze stavby:
Hotový betlém:
Další fotky:
 _________________ MOJE GALERIE
To musela být šílená práce! Přitom taková blbost! (Pelíšky ) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Listy
|
Zaslal: 19.12.2010 23:47 ne Předmět: |
|
|
SUPER
Betlémy považuju za top-modelářskou disciplínu. Obyčejní lidi z "chaloupky pod jalovcem" dokázali už před 150 lety věci, nad kterými zůstává dodnes rozum stát! Sám jsem za svou patlalskou kariéru slepil jesliček několik ( mimo jiné malované od Mikuláše Alše, nebo vyloženě vlastní, inspirované krojovanými figurkami mistra V. ). Na čelním místě mé archivované sbírky odpočívá Malovaný Betlém Cyrila Čelouda , honosící se rozměry 1,8 X 1,5 metru, takže možnost, že bych ho někdy vystříhal a sestavil v našem 2+1 je celkem mizivá ...
Gratuluju ke včasnému dokončení. Jen mi to nedá - když už je to všechno takové hezky roztomile staročeské, nechtělo by to spíše zasněžit? _________________ Složitě to dokáže udělat každý hlupák! ( A. Morozov - konstruktér tanku T 34 ) |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JoskaM

|
Zaslal: 20.12.2010 7:24 po Předmět: |
|
|
No tak to jsi lepší než já. Vyřezal jsem ho poctivě loni, ale abych ho dal na desku jsem se nedokopal. Letos jsem začal s retuší hran, ale asi mě předběne povinnost ho postavit než domalovat. Je krásné, že betlémy se stále dají koupit a vybrat. Když jsem potkal krásný a známý Ladův tak ho hned dostal malý synovec začínající modelář. _________________ Galerie: |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Č.

|
Zaslal: 20.12.2010 9:13 po Předmět: |
|
|
Díky.
K tomu, že betlém je letní...no moc logiku to nemá, taky jsem zvažoval dát ho do zimního hávu, ale všechny figurky stojí na travnatém podstavci, stromy ani chlév nejsou zasněžené a mimo snad dvou postav jsou oblečeny všechny dost letně. Prostě československá lidová (myšleno oděvem ) výprava do izraelského Betlému, kde po sněhu není ani památky  _________________ MOJE GALERIE
|
Návrat nahoru |
|
 |
Aki

|
Zaslal: 20.12.2010 9:31 po Předmět: |
|
|
zkusil bych ořezat tu trávu u nohou a zasejt místo toho na celou plochu statickou, myslím, že by s tím udělala úplný divy ale i takhle je to hezoučký
co se sněhu týče, vzhledem k pozadí a oblečení by to byl dost nesmysl, do tohohle betlému sníh určitě nebrat  _________________ MOJE GALERIE
některý ženský jsou strašně dětinský... nedávno mi jedna vlezla do koupelny a potopila všechny moje lodičky... |
|
Návrat nahoru |
|
 |
JoskaM

|
Zaslal: 20.12.2010 11:17 po Předmět: |
|
|
Tak si někdy prohlídněte prakticky všechny betlémy, většinou se jednalo o významné postavy z daného kraje, i tady by Martin mohl napsat - tady se paní kvěchová hodně nechala inspirovat třeba Prodanou nevěstou - když vezmeme v potaz lehounce oděnou nevěstu a zástup družiček (v pravo) a třeba dědouška v kožíšku,(uplně v levo) nebo ponocného, hned vedle nevěsty, tak je to poněkud rozdíl. Zima jako taková málo kdy figuruje jako téma betlému. Ale jsou známé - z mého kráje např. Tomšův betlém. Nic méně - Martine , tři krále by jsi měl dávat až na tři krále. Pak se místo anděla dává hvězda, která přivádí právě tři krále a "zakrývá se zvěstování pastýřům" (ale hvězdu ani zvěstování tady paní kvěchová nemá) Orlicky betlém byl v tomto promakanější - ale nenechme si tím kazit radost!
PS - _________________ Galerie: |
|
Návrat nahoru |
|
 |
Martin Č.

|
Zaslal: 20.12.2010 13:38 po Předmět: |
|
|
Přesně jak píše Joska (díky za postřehy), např. postava v modrém kabátě a klobouku úplně vpravo vzadu vedle mnicha je Kecal z Prodané nevěsty, takže ta inspirace tam opravdu je. Ke třem králům...jistě, i Ježíšek by měl přijít až 24. Jenže betlém mi půjde 23.prosince z domu a už na něj tak nešáhnu. _________________ MOJE GALERIE
|
Návrat nahoru |
|
 |
|
|
Nemůžete odesílat nové téma do tohoto fóra. Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru. Nemůžete upravovat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru. Nemůžete hlasovat v tomto fóru.
|
|