| Zobrazit předchozí téma :: Zobrazit následující téma |
| Autor |
Zpráva |
Losllanos1
|
Zaslal: 19.1.2008 21:03 so Předmět: |
|
|
Po dlhsej prestavke kedze boli Vianoce a Novy rok som zase trosku popracoval za posledny tyzden
Tentokrat na motore
Kedze sa do Tatry montuju tri motory a dlhu dobu som sa nevedel rozhodnut aky tam dat ci Caterpilar c 15 alebo Cumhiins tak to nakoniec vyhrala Tatra z motorom Tatra T3 928 kedze bolo nemozne zohnat akykolvek material o tomto 300 konovom krasavcovi tak som si zadovazil katalog ND tatra 815 -2 ale kedze tato tatra pouziva desat valec pokusinm sa prerobit ho na osemvalcovu 928 nebude to sice ako original ale aspon daco a lepsie ako do tatry pchat vodou chladeny motor inej znacky Drzim sa hesla ze ked Tatra tak zo vsetkym teda aj z motorom od Tatry.
Na fotkach neni moc vidno detaily fotene vecer este skusim zajtra po svetle ale aspon som zase pokrocil
Len pre tych co nevedia co to je tak predne veko bloku motora
Predne veko a Drziak palivoveho filtra + cerpadlo oleja
A inak vobec sa necudujte dal som na to hlinikovy prasok cim som to cele asi pohnojil |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Losllanos1
|
Zaslal: 21.1.2008 21:23 po Předmět: |
|
|
Dnes som si povedal ze spravim toto ete to je len prototyp ale asi to tak ostane ak to bude fungovat az to poskladam tak by sa to malo krutit ak sa na to fukne
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Losllanos1
|
Zaslal: 22.1.2008 17:59 út Předmět: |
|
|
Tak toto mi dnes poslali tak Vam to tu dam aby ste sa mohli pozriet aj vy
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
KingFrame
|
Zaslal: 25.1.2008 14:47 pá Předmět: |
|
|
Tedy po shlédnutí vývoje tohoto modelu jsem se definitivně rozhodl po 15 leté odmlce vrátit se k papírovým modelům.
Tohle je prostě nádhera a klobouk dolů před mistrem Losllanosem!
Ovšem měl bych ma kolegu Losllanose pár otázek. Automobily Tatra jsem měl tu čest nejen řídit, jak osobní tak i nákladní, ale poznal jsem je i po stránce technické a konstrukční a proto jsem si nemohl nevšimnout několika nepřesností, ale pro mě dost zásadních na motoru. A proto by mne zajímalo jestli to není jen cílené a záměrné zjednodušení i když celý model je tak detailní a tak povedený, že by byla snad škoda to pokazit, ne?
Tak jednak na válcích chybí "vybrání" pro přepadovou trubku odvodu oleje z hlavy válce zpět do bloku motoru, olejové čerpadlo mazacího systému motoru je v poměru k olejovému čerpadlu hydraulického okruhu posilovače řízení malé i když to se ještě ztratí, ale asi nejhůře je na tom ventilátor chlazení motoru. To je bohužel všechno možné, ale rozhodně ne ventilátor motoru Tatra. Je sice hezké, že by se ventilátor u modelu měl točit, ale Tatra nemá obežné kolo hned na přední straně ventilátoru při pohledu na motor. Nejprve je pevná část s lopatkami pevně spojenými s obalem ventilátoru a teprve za ní oběžné kolo ventilátoru. Hřídel náhonu ventilátoru je, pokud tedy zůstane tak jak je vidět na fotkách také špatně, protože zaujímá místo pro náhon vstřikovacího čerpadla. Nevím tedy jestli to není záměrné zjednodušení, ale přijde mi to opravdu škoda když už si s tím kolega Losllanos dal takovou práci v detailech. Nebo jsem přehnaný puntičkář? _________________ Každé auto jednou zchátrá! Věčná je jenom Tatra. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Losllanos1
|
Zaslal: 25.1.2008 22:41 pá Předmět: |
|
|
Tak ako vidim su tu odbornici na tatrovacky motor ale kolko zvas videlo v skutocnosti motor na tejto animaci lebo ja nie ale som si stopercentne isty ak sa mylim tak ma prosim vyvedte z omilu ze tento vzduchova turbyna sa krutitakze co sa tuka prepadovej trubky na olej tak ta pod krytom nebude vydno a hlavne je to naozaj zjednodusene pretoze skutocny valec ma 35 clankov rebrovania aspon podla katalogu nahradnych dielov a uznate ze nieje v mojich silach ten valec urobit tak ako je original ,co sa tyka olejoveho cerpadla a ostatnych veci tak je to robene tak ako som to navrho aby to na ten motor pasovalo a nebolo to prehnane Co sa tyka ventilatora tak ten nie je na final a este tam pride par veci a kedze hriadel ventolatoru aspon podla katalogu nahradnych dielov je pripojena na vsterkovacie cerpadlo tak asi nebude vadit ked moje bude tymto cerpadlom prechadzat sak ale pre zujmavost takto vyzera originalny valec
Len skoda ze sa tyto odbornici vzdy ozvu vtedy ked je uz nieco postavene a nie ked zhana clovek rady a obrazky
Naposledy upravil Losllanos1 dne 27.1.2008 21:28 ne, celkově upraveno 1 krát. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
KingFrame
|
Zaslal: 26.1.2008 9:52 so Předmět: |
|
|
Vážený kolego Losllanosi!
Opravdu Vás vyvedu z omylu, protože oběžné kolo je umístěno až za pevným lopatkovým a tudíž ventilátor ve vašem podání je špatně. Ostatně pokud máte k dispozici katalog náhradních dílů tak tam je ventilátor rozkreslený a je to dobře patrno, že oběžné kolo je samostatná součást, které je připojena k unašeči hydraulické spojky regulace chlazení. Z katalogu je dále patrné i to, že hřídel náhonu ventilátoru je samostatná a prochází podél vstřikovacího čerpadla, což tedy povede k tomu, že pokud nehodláte nechat motor trvale zakrytovaný bude tam jedna hřídel chybět. V případě opětovného zjednodušení kdy tedy nebude možno do prostoru mezi oběma řadami válců možno nahlédnout pak samozřejmě nevadí vůbec nic a dá se vypustit i vstřikovací čerpadlo včetně vstřikovacích trubek.
Závěrem bych jenom podotkl, že s arogancí těžko někam dojdete a je mi líto, že moje otázky, které Vám měly pomoci se Vás dotýkají na Vašem sebevědomí. Že se někdo ozve a upozorní na nepřesnosti snad není nic co by Vás mělo ranit nebo se pletu? Ostatně opravte mne pokud se mýlím, ale není náhodou známka dobrého modeláře i to, že je schopen si sehnat perfektní podklady pro svojí stavbu? Podle mne tedy ano a neplatí to jen v případě modeláře takže pokud jste Vy nebyl schopen nebo neměl možnost si sehnat dostatečné informace pak se nemůžete ovšem divit, že si toho někdo všimne. Zvláště když takový člověk nejen motor Tatra zná z každodenní zkušenosti a jednotlivé díly a součásti viděl nejen na papíře, ale prošly mu i rukama při montáži nebo demontáži.
Je mi líto, že jsem se Vás dotkl, ale nebylo to rozhodně míněno jako nějaké snižování nebo podkopávání Vaší práce. _________________ Každé auto jednou zchátrá! Věčná je jenom Tatra. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Losllanos1
|
Zaslal: 26.1.2008 10:51 so Předmět: |
|
|
Ja som sa nechcel nikoho dotknut ani nikoho urazit a uz vobec som nechcel byt arogantny len som podotkol na to ze sice viem o niektorych veciach ale z modelarskeho hladiska v mierkry 1:25 kde kompletny motor bude mat 6 cm a kedze naozaj sa na tatru a hlavne na jej motor neda zohnat ziadny dokumentacny material okrem stareho katalologu nahradnych dielov z roku 1985 a to este len 10 valcoveho som naozaj nemohol predpokladat ze je tam neaka prepadova rurka na olej alebo ze chladiacia turbina je z predu zakrytovana a vlastne nie je vidno ako sa kruti alebo ze cerpadlo oleja je take velke ze poslovac skoro neni vydno
Co sa tyka tych dokumetacnych materialov a vlastnej stavby verim ze ste si vsimly aj niekolko chyb na nosnom rame ako napriklad ze poloosi ne su vzajomne posunute alebo ze sa nekyvu na osi hlavnej nosnej rury ale na jej okraji a uz som to myslim niekde pisal ze sa tu stavia model a nie dokonala maketa a je samozrejme aspon ja si to tak myslim ze dojde k vypusteniu niektorych dielov ci uz koli pracnosti alebo koli miniaturnosti dielu
Ano verim ze by bolo pekne spravit Dokonalu maketu Tatry 815-7 10x10 ale kto by to dokazal zlepit z papiera to netusim uz taraz je pri betateste problem z malimi dielmi co potom keby na tom vozidle bolo vsetko ako ma asi by som to lepil pod mikroskopom
Co sa tyka mojej arogantnosti .
Ja nechcem nikoho urazit ale poviem si svoj nazor za kazdych okolnosti a priamo do oci a mrzi ma len to ked clovek ako Vy KingFrame ktory denodene ako sam pisete prichadza do styku z tatrami a ako sam pisete aj z montazou a demontazou dielov namiesto toho aby ste nam ktry nemame tuto moznost poskytli napriklad neake kvalitne foto alebo ked ste pisli ten prvi prispevok poukazaly na skutocnost aj dokumentacnim materialom materialom napisete prispevok ako to nema byt a preco je to takto alebo takto
Ok ja to beriem ze to takto a takto nema byt ale bral by som Vas ako pomoc v tedy keby ste mi napisaly ss a tam by povedzme stalo
"Kedze som na modeli motora nasiel neake chyby chcem sa Vas opytat ci by ste prialy neake poznamky k tvorbe alebo kedze mam moznost ziskat fotografie alebo dokumentacny material rad Vam ho poskytnem aby motor vyzeral ako ma"
Tak toto bz som bral ale tak ako ste to napisali vy nie je to sice prispevok vhodny ale pre mna nic neriesiaci nakolko ja nemam moznost si odfotit potrebne detaily motora a ani bohuzial manazmet spolocnost Tatra nema zaujem o poskytnutie ziadnych informacii okrem asi 5 fotiek vozidla tak musim improvizovat
Prepacte ak som sa vas tymto prispevkom dotkol alebo urazil to som urcite nechcel |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
KingFrame
|
Zaslal: 26.1.2008 11:44 so Předmět: |
|
|
Vážený kolego.
Ano mám takové materiály, ale jednak jsou všechny v tištěné podobě a potřebují nascanovat do elektronické podoby a za druhé jestliže čekáte, že Vám Tatra a.s. pošle detailní informace o vozidle, které je neustále ve vývoji, zcela nové a navíc patří mezi vojenskou techniku tak to by jste musel být opravdu naivní dítě a to nejste, předpokládám. Takové informace a materiály nemám bohužel ani já. Nicméně materiály na motory řady T3C nebo T3D, což je motor jehož stavbu jste se rozhodl zrealizovat se dají sehnat i když pravda chce to víc než jenom sedět doma a pokusit se sehnat tyto informace prostřednictvím internetu. Někdy prostě nezbývá než vyrazit do "terénu" vzít fotoaparát a fotit a fotit. Navíc kromě samotné Tatry a.s. je tady řada dalších kteří určitě nebudou všichni tak skoupí na informace jako zrovna samotná Tatra a.s. Dají se sehnat například i dílenské příručky, které jsou pro stavbu modelu myslím vhodnější než katalog náhradních dílů, protože obsahují detailní informace o jednotlivých součástech včetně fotek nebo výkresů. Na druhou stranu je nepříjemné, že když takové příručky už seženete na burze tak jsou často poměrně nákladná záležitost. Pak to ovšem předpokládá i znalosti čtení technických výkresů, což uznávám není až tak výsadou mnoha lidí.
No a konečně pro Vaši a nejen Vaši informaci! Ten válec co jste sem dal z katalogu náhradních dílů ve skutečnosti vůbec takto nevypadá! Je to právě ta jistá "nedokonalost" katalogu náhradních dílů a hned po tom jak jsem si všiml, že Váš motor má určité nedostatky jsem se začal snažit o to aby jste nejen Vy, ale i ostatní měli možnost vidět detailně motor Tatra T3D. Takže jakmile budu mít fotky k dipozici tak je máte tady. Ostatní materiály budou bohužel potřebovat scanovat a to bude chvíli trvat vzhledem k tomu, že některé jsou ve formě technických výkresů značných rozměrů.
Chyba v uložení poloos u modelů vozidel Tatra je naprosto běžná a ještě jsem se nesetkal s modelem kde by to bylo správně. Fakt je ten, že to zase předpokládá znalosti konstrukce vozidel Tatra a jejich konstrukčních zvláštností a tyto znalosti má opravdu jen velmi málo lidí. _________________ Každé auto jednou zchátrá! Věčná je jenom Tatra. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Losllanos1
|
Zaslal: 27.1.2008 17:29 ne Předmět: |
|
|
Takze som popracoval na hlavach valcov Chladiacej turbine a vyfukovom potruby no kukajte a dajte vediet ci to tak moze byt tych nepresnosti na hlavach si nevsimajte druha strana bude lepsia

Naposledy upravil Losllanos1 dne 1.2.2008 22:34 pá, celkově upraveno 1 krát. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
KingFrame
|
Zaslal: 28.1.2008 20:40 po Předmět: |
|
|
Zatím jsem našel na rychlo takhle motor T3B - 928.
 _________________ Každé auto jednou zchátrá! Věčná je jenom Tatra. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Hynek
|
Zaslal: 3.2.2008 15:47 ne Předmět: |
|
|
Zdar, malinko k nakládacímu systému... Pokud se nepletu, jedná se nikoliv o kombinaci českého a amerického systému, ale o anglický systém natahování kontejnerů Multilift Mk.IV známý i z AČR, který u nás dodává (montuje) společnost OKD doprava Ostrava - v AČR je zaveden na podvozcích T815 8x8 a Terrno1 6x6, americká armáda ho používá mj.na podvozcích Oshkosh. Co se týká samotné konstrukce nosného systému pontonu, tam Ti neporadím. Kontejnerovou T815 s nástavbou Multilifr najdeš mj. na webech forum.valka.cz (tam hledej, najdeš ) nebo tuším www.militaryvehicles.cz , něco bude určitě i ve vláknu T815 na www.liaz.cz/forum _________________ www.pozary.cz www.firetatra.unas.cz www.hzspraha.wz.cz |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
KingFrame
|
Zaslal: 5.4.2008 18:56 so Předmět: |
|
|
Losllanos1:
Omlouvám se za svou nečinnost, ale nějak se mi to všechno hroutí nejen doma, ale i v práci. Alespoň pár věcí jsem našel, ale to už asi budeš mít, ne?
 _________________ Každé auto jednou zchátrá! Věčná je jenom Tatra. |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Losllanos1
|
Zaslal: 29.9.2008 18:38 po Předmět: |
|
|
Tak som tu zas
Aby som trocha objasnil preco som tu tak dlho nebol tak len asi z dvoch dvovodov
Na model ako taky som nemal ani len trochu casu pretoze praca je praca
Za druhe Moja rodina si vyzaduje neustalu opateru hlavne moja manzelka(na mna sa nevyhovaraj)a tak popri praci a rodine sa to nedalo
Za tretie som menil moje bydlisko a cakal na prelozenie ci skor znovuzavedenie internetu a kedze v tomto state Vam ako zakaznikovi povie cakajte zajtra sa na to pozrieme a t d tak som cakal skoro 8 mesiacov a potom som si dal zavies novu linku.
Dufam ze teraz sa uz naplno pustim do dokoncovania modelu a postupne zavediem aj nove vlakno z dalsim rozpracovanym modelom
Upozornujem vsak ze uz nebudem robit beta test pred kompletnym dokoncenim pretoze na dvoch konoch sa na raz sediet neda
Dufam ze ste nezanevreli na tento model a ze to tu povedie ku konstruktivnej kritike
Pokracujem tam kde som skoncil teda na motore stele vsak chyba nahlad zo zadu motora a domyslat si nechcem lebo ma zas niekto sunda ze si robim co chcem

Dostal som sa sice k tomuto obrazku ale este by to chcelo otocit pohlad
Co sa tyka vydavania modelu moje optimisticke aj pesimisticke uvazovanie o vydani modelu zatial koncia v kosi uvidime pockame a potom si spravime stranku na nete a podla toho aky zaujem bude si povieme co dalej |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Frantisek Sochor
|
Zaslal: 1.10.2008 11:41 st Předmět: |
|
|
Tady je pár fotek. Snad pomůžou.
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
Losllanos1
|
Zaslal: 2.10.2008 20:02 čt Předmět: |
|
|
Takze som sa konecne dostal k perfektnym fotkam motora a tak som zase kusok pokrocil zatial len kompresor a krit spojky ale aspon daco a pridavam par foto
 |
|
| Návrat nahoru |
|
 |
|